Ennakoiva saattohoitovalmennus

Tukea ja Taitoa - hanke                                                         

Tervetuloa mukaan yhdistyksen uusimpaan kehittämishankkeeseen!

Espoon ja Kauniaisten Omaishoitajat ja Läheiset ry toteuttaa omaishoitajien tueksi ennakoivan saattohoidon valmennuksen vuosina 2020-2021. Teemme yhteistyötä Espoon ja Kauniaisten kaupunkien sekä Omaishoitajaliiton kanssa. Tiimissä työskentelevät kokeneet saattohoidon asiantuntijat lääkäri Juha Hänninen, sairaanhoitaja Päivi Hänninen, hyvinvointivalmentaja Tuula Styrman sekä koordinaattorina Jaana Schirmer. Hanketta rahoittaa STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) Veikkauksen tuella.

Tämä hanke on saanut alkunsa yhdistyksen arjen työstä. Omaishoitajien yhteydenotoissa on jo pidemmän aikaa noussut esille korostetusti tarvetta valmennukselle, vaikka saattohoito ei vielä olisikaan ajankohtainen. Monet omaishoitajat kokevat tarvitsevansa lisää tietoa ja taitoa saattohoidosta sekä tukea omaan fyysiseen ja psyykkiseen jaksamiseen. Omaa osaamista, jaksamista tai halua hoitaa omaista saattohoitovaiheessa voi olla vaikea itse arvioida. Maaliskuussa 2020 alkaneen hankkeen tavoitteena on vastata tähän tarpeeseen hankkeen asiantuntijoiden avulla. Saattohoitovaihe voi alkaa yllättäenkin ja siihen varautuminen jo etukäteen, ennakoivasti, helpottaa sekä omaishoitajaa että hoidettavaa. 

Ennakoiva saattohoitovalmennus tulee sisältämään mm. työpajoja, joissa omaishoitajat oppivat tietoja, taitoja ja käytäntöjä, jotka auttavat (aikuista omaista hoitavaa) omaishoitajaa valmistautumaan saattohoitovaiheeseen sekä saamaan itselleen keinoja jaksaa ja palautua. Hankkeen lopputuotteena tulee olemaan mm. opas, joka toteutetaan sekä kirjallisena että sähköisenä.

Korona-pandemian vuoksi asiantuntijatiimi halusi tuoda omaa osaamistaan omaishoitajien tueksi jo nyt. Yhteistyö on alkanut ensimmäisten omaishoitajien kanssa, joihin olemme olleet yhteydessä puhelimitse. Nyt toukokuun alussa lähetämme yhdistyksen jäsenille postitse kirjeen, jossa pienellä kyselyllä kartoitamme niitä asioita, joihin kaivataan eniten tietoa, tukea ja taitoa sekä halukkuutta olla mukana hankkeessa. Vastausten perusteella saamme arvokasta tietoa tuen tarpeista sekä voimme rakentaa työpajat vastaamaan näitä tarpeita.

Lisää hankkeesta voitte lukea näiltä yhdistyksen kotisivuilta sekä Facebook-ryhmästä, jonne päivitämme tietoja hankkeen edetessä. Vastaan mielelläni hankkeeseen liittyviin kysymyksiin osoitteessa jaana.schirmer@tukeajataitoa.com tai puhelimitse numerosta 044 971 6012 (mieluiten ma-pe 10-15 tai jättämällä soittopyyntö).

Tällä videolla koordinaattori Jaana Schirmer esittelee hanketta

Tukea-ja-Taitoa-pysty-400px_2.png