Kuka on omaishoitaja?

Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta läheisestään tai perheenjäsenestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta, ikääntymisestään tai muusta erityisestä avuntarpeesta johtuen ei selviydy arjesta omatoimisesti. Hoitoa tarvitseva voi olla minkä ikäinen tahansa. Omaishoitajia ovat esimerkiksi vammaisten lasten vanhemmat, puolisoaan hoitavat ja  vanhemmistaan tai läheisestään huolehtivat henkilöt.

Omaishoitajat voivat kuulua kunnallisen omaishoidon tuen piiriin tai tehdä kotona hoitotyötä ilman omaishoidon tukea. Hoito voi olla vähemmän vaativaa, jolloin hoitaja voi käydä kodin ulkopuolella työssä tai se voi edellyttää ympärivuorokautista avun antamista. Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 henkilöä, jotka hoitavat päivittäin omaistaan. Heistä noin 47 500 saa lain mahdollistamaa omaishoidon tukea.  

Omaishoitajaksi tunnistautuminen

Moni läheistään kotona hoitava ei tunnista itseään omaishoitajaksi. Usein läheisen kunto
on heikentynyt vähitellen ja tilanteeseen on ajauduttu kuin huomaamatta. Omaishoitotilanteen
tunnistaminen ja tunnustaminen voi olla vaikeaa ja hieman pelottavaakin, mutta se kannattaa.

Oma jaksaminen ja itsestä huolehtiminen on kaikissa omais- ja läheishoidon tilanteissa tärkeää. Espoon ja Kauniaisten Omaishoitajat ja Läheiset ry on omaishoitajien tukena kaikissa omaishoitoon liittyvissä ongelmissa ja tilanteissa. Ota yhteyttä!

Tutustu esitteeseemme https://www.esitteemme.fi/eska-auttaa/WebView


Uutiset

Espoon keskuksessa uusi vertaisryhmä (07.09.2020)
Espoon keskuksen palvelukeskuksessa, Kamreerintie 3, Espoontorin 3. krs, alkaa uusi vertaisryhmäryhmä työssä käyville omaishoitajille, kysy lisätietoa ja ilmoittaudu..

Muistisairaan omaishoitaja, tule valmennukseemme (03.09.2020)
MuistiOvet-valmennus muistisairaiden omaisille yhteistyössä Uudenmaan Muistiluotsin kanssa alkaa Tapiolan palvelukeskuksessa, Länsituulentie 1, 2 krs. Aika: klo..

Oiva-kahvila Leppävaarassa 11.9. (27.08.2020)
Pe 11.9. klo 13.00-14.30 vieraana Mirja Erlund Mieli ry:stä aiheenaan ” Hyvä Mieli – pohdintoja mielen hyvinvointiin”, keskustelua mm. mielen hyvinvoinnista..

Maskien jakelu vähävaraisille alkaa Espoossa 17.8. ja Kauniaisissa on alkanut 14.8. (17.08.2020)
Maksuttomien kasvomaskien jakelu  alkaa Espoossa ma 17.8. Maskit saadaan toimitettua jakelupisteisiin tänään noin klo 10. Maksuttomat kasvomaskit on tarkoitettu..

Tietoa syksystä (04.08.2020)
Koska korona on sulkenut paljon käyttämiämme ryhmätiloja ja jatkossa turvavälien pitäminen tulee ottaa tilan koossa huomioon, voimme varmistaa toimintakalenterimme..